Noutati

Afacerile producatorului de usi de garaj MCA Grup au crescut cu 32 la suta in T1 2013

Afacerile producatorului de usi de garaj MCA Grup Romania au crescut in primul trimestru din 2013 cu 32% fata de aceeasi perioada din 2012, la 1,44 mil. euro, datorita avansului exporturilor, de la 8% la 27% din business, a declarat, astazi, Ciprian Oprea, directorul general al MCA, in deschiderea targului Ambient Expo, de la Romexpo, unde producatorul expune cele mai noi modele de usi de garaj.

In T1 al anului curent, MCA a vandut 800 de usi de garaj sectionale si 2.200 de rulouri exterioare pentru ferestre, inregistrand cresteri la ambele categorii de produse.

Concurenta acerba din piata va determina inchiderea a numeroase firme in 2013

Insa in ceea ce priveste piata locala a usilor de garaj, asteptarile pentru acest an se indreapta spre o scadere chiar mai abrupta fata de cea din 2012, de aceasta data de 10%-20%, pana la 8-9 milioane de euro, estimeaza compania. Este un mediu caracterizat de o concurenta acerba, fragmentat de numeroase firme importatoare, in general de dimensiuni mici, insa, cel mai probabil, 2013 va fi un an decisiv pentru multe dintre acestea. Totusi, este asteptata o evolutie mai buna a pietei in partea a doua a anului, datorata sezonalitatii.

“Semnalele pe care le avem din piata, de la distribuitorii nationali cu care lucram, sunt negative. Potrivit datelor colectate de la acestia, numarul lor de clienti este in scadere. Cred ca va fi un an slab, daca luam in calcul numarul redus de proiecte imobiliare aflate in stadii avansate de constructie, dar sunt optimist in ceea ce priveste evolutia MCA, datorita orientarii spre exporturi“, a declarat Ciprian Oprea.

In 2012 – scadere a pietei de 16%

In 2012, pe piata locala a usilor de garaj s-a remarcat un declin de 10%, ca numar de unitati vandute, pana la 14.500 de unitati, evolutie generata si de scaderea cu 10% a numarului de autorizatii de constructie eliberate in 2011. Ca valoare, scaderea a fost chiar mai abrupta, de 16%, pana la aproximativ 10 milioane de euro, adancita de erodarea preturilor. Alti factori care au contribuit la evolutia negativa a pietei au fost instabilitatea politica, a carei influenta a determinat oprirea temporara a lucrarilor in cazul unor proiecte industriale mari, timp de cateva luni, precum si contextul economic national si international nefavorabil si fluctuatiile cursului valutar.

Peste 50% din cererile la export sunt pentru usi electrice. Doar 28% dintre romani aleg varianta automata

Daca vorbim despre tendintele generale pe piata romaneasca a usilor de garaj, se cauta preponderent modele economice, cu mai putine accesorizari, culori standard, mai accesibile ca pret, precum alb sau maro. Atat la nivel national, cat si la export, culoarea cea mai vanduta a fost si probabil va ramane intotdeauna alb (29% din cereri la export si 22% local).

Insa solutiile cautate de straini sunt in numar mai mare particularizate si accesorizate (comenzi programabile, cititoare de amprenta, etc.), ceea ce adauga un plus de valoare vanzarii. De exemplu, modelul usii de garaj cu stil MCA Vogue, cu insertii de inox, este din ce in ce mai cerut pe pietele de export precum Franta sau Italia. Ponderea usilor echipate cu actionare cu telecomanda este de 55% la export, in timp ce in cazul vanzarilor prin canalul national de distributie, ponderea usilor electrice este de 28%.

Revenind la optiunile coloristice, daca tinem cont de tendintele pietei externe, putem spune cu certitudine ca panourile maro nu mai sunt in tendinte, fiind surclasate de panourile gri antracit si argintiu, mult mai putin cerute in anii anteriori. In afara de usile albe, cele mai vandute panouri raman cele imitatie (doar optiunea stejar auriu aduna peste 18% din cererile externe).

La export, panourile in culori speciale (imitatiile de lemn si vopsirile personalizate) sunt de 4 ori mai cerute decat cele maro. Ponderea panourilor in culori speciale este de 43% la export fata de numai 30% in cazul distributiei nationale.

Despre MCA Grup Romania

MCA Grup a incheiat anul 2012 cu afaceri de 8,2 milioane de euro, mentinandu-se la acelasi nivel comparativ cu finele anului anterior, avand o cota de piata in Romania de aproximativ 32% pe segmentul de usi de garaj. Pentru 2013, MCA tinteste afaceri de 9-10 milioane de euro.

Producatorul cu o experienta de 15 ani exporta regulat in opt state europene, precum Belgia, Franta, Austria, Bulgaria, Ungaria sau Moldova, avand cea mai mare fabrica de usi sectionale din Europa de Est. Fabrica de la Jilava are 120 de angajati, o capacitate de productie de 10.000 unitati anual si o retea de distributie proprie de 1.000 de dealeri.

Pentru mai multe informatii, va rugam accesati:

www.mcagrup.ro www.usidegaraj-online.eu www.bene-fit.ro

www.rulouri.biz www.grilaje-mca.com www.forum.mcagrup.ro

Sau contactati:

Arabela Boboc, PR Executive MCA Grup: arabela.boboc@mcagrup.com, 0751 062 224
©2024 MILCA SRL. | Termeni si conditii |  A.N.P.C. - www.anpc.ro | MILCA SRL - CUI: RO10169504, NR Reg. Com.: J52/178/1997